هنر والا و ارزشمند قالیبافی که از برجسته ترین عناصر صنایع دستی ایران در سراسر جهان است؛ در حقیقت زمزمه جادویی رنگ ها در پیچ و تاب گره ها می باشد که نقش هایی جاودانه بر دار قالی می زنند. زمزمه ایی که آوازه هنر قالیبافی ایران را در سراسر جهان جاودانه کرده و از افتخارات هنر ایران محسوب می گردد. تپش شکوه هنر ایرانی در رگ های هر گره قالی ها، داستانی دارد از جان های نازنین انگشتان استادان و هنرمندانی که وقف این هنر اصیل و باشکوه شده اند.
همراه بخش گردشگری هتل یار، نگاه کلی و البته جامع خواهیم داشت بر زمزمه جادویی رنگ ها در پیچ و تاب گره ها، معرفی انواع فرش ایرانی... همراه ما باشید.
پیش از معرفی انواع فرش ایرانی می گوییم شما به شیوه های گوناگون می توانید پیرامون انواع فرش ایرانی تحقیق کنید، همانند جستجو در کاخ های سلطنتی که جستجویی لذت بخش را برای شما رقم خواهد زد؛ زیرا شما به برخی از انواع فرش های نادر و زیبا که به پادشاهان اختصاص داشته اند برخورد خواهید کرد. همچنین می توانید از موزه فرش ایران در مرکز تهران نیز دیدن کنید؛ که مجموعه ای عالی از فرش های گران بها کشور می باشد. در ادامه به تعدادی از انواع فرش ایرانی اشاره خواهیم کرد.
تابلو فرش ایرانی، یکی از انواع فرش ایرانی محسوب می شود.این سبک از فرش های داخل فریم یا قاب به عنوان قاب های تزئینی دیواری، در خانه های ایرانی استفاده می شوند.
تصویر تابلو فرش ها معمولا تصویری از طبیعت یا پرتره است، اما تابلو فرش ها همچنین شامل نقاشی های کوچک یا طرح های خوشنویسی نیز می شوند. تابلو فرش ایرانی، یک انتخاب مناسب و درست برای دیوار اتاق نشیمن شما می تواند باشد.
نوعی دیگر از انواع فرش ایرانی گبه است که هیچ قاعده ای از الگوی و رنگ در گبه دیده نمی شود. طراحی کاملا انتزاعی است، بسته به اینکه چه کسی و با چه ذهنیتی آن را بافته است، می تواند متفاوت باشد.
البته گبه نوعی فرش بی نهایت ظریف است و مانند اکثرانواع فرش ایرانی محکم و ضخیم نمی باشد چراکه معمولا با دستان زنان قبایلی قشقایی بافته می شود. پس از بررسی گبه های گوناگون، از رنگ و طراحی ساده و در عین حال تسکین دهنده گبه ها شگفت زده خواهید شد.
نوعی از پوشاننده های کف است که به طور معمول با شکل های هندسی و طرح هایی سرشار از رنگ های گوناگون طراحی شده است. حضور رنگ های گوناگون در گلیم فرش نسبت به سایر انواع فرش ایرانی بیشتر لمس می شود و معمولا از یک فرش معمولی نازک تر هستند.
از ویژگی گلیم فرش ها این است که به راحتی قابل جابه جایی و حمل می باشند. برخی ازانواع گلیم فرش های مشهور در ایران عبارت اند از: هرسین، شاهسون، بلوچ، لوری، قشقایی، افشار و ترکمنها.
جاجیم نیز مانند گلیم بافته می شود و از انواع فرش ایران محسوب می شود؛ با این حال نازک تر و حتی طرح های ساده تری دارد. جاجیم عمدتا در استانهای غربی ایران مانند آذربایجان، کردستان، لرستان، همدان، کرمانشاه و فارس بافته می شود.
جاجیم معمولا در اندازه های باریک و بلند بافته می شود، و سپس چهار عدد از آنها برای ساخت یک پوشش گسترده به هم دوخته می شود. جاجیم علاوه بر اینکه یکی از انواع فرش ایرانی محسوب می شود، به عنوان پارچه برای ساخت کوله پشتی و پوشش های مبلمان نیز استفاده می شود.
زیلو از نخ های پنبه ای ساخته شده است که اغلب در اندازه های بزرگ با طرح های ساده، هندسی و متقارن طراحی شده است.
زیلو به عنوان یک پوشش کف پوش ارزان قیمت، برای پوشش مناطق زیرزمینی یک مسجد یا به عنوان زیرانداز پیک نیک استفاده می شود. زیلو بیشتر در شهرهای کاشان و میبد بافته می شود.
نمد خود یک پوشش کف پوش هنری است که فرآیند تولید سنتی آن کاملا متفاوت از سایر انواع فرش های ایرانی می باشد.
نمد از موقعیت های و ارزش مهمی در خانه های ایرانی برخوردار بوده. با توجه به طب سنتی فارسی، نمد بهترین پوشش کف در آب و هوای سرد و مرطوب است چراکه مانع از بیماری هایی مانند روماتیسم می شود.
در پایان می توانیم معروف ترین فرش تاریخ ایران، فرش بهارستان را ذکر کنیم. این فرش ایرانی در زمان سلطنت خسرو انوشیروان، پادشاه تحسین شده و مشهور امپراتوری ساسانی، بافته شده بود. شرح فرش بهارستان در کتب تاریخی اینگونه ذکر شده که فرش با جواهرات گرانبها، طلا و نقره تزئین شده بود. فرش بهارستان در زمستان به عنوان نمادی از باغ های ایرانی در بهار استفاده می شد. پس از حمله اعراب و سقوط پایتخت، فرش بهارستان به عنوان غنیمت به مدینه برده می شود که متاسفانه در آنجا تکه تکه می شود؛ و داستانی تلخ را برای فرش ایرانی به جای گذاشته است.