تبریز شهری با تاریخ هزاران ساله شگفتی های زیادی را درون خود جای داده است. مناطق بکر و مکان های تاریخی که همچنان علت ساخت و چگونگی آن برای انسان ها مجهول است. روستای مشهور کندوان در شهر تبریز را که به خاطر دارید؟ در مسیر تبریز به کندوان که بروید روستای دیگری با نام روستا دستکند حیله ور قرار گرفته که دست کم از کندوان ندارد.
روستای حیله ور تبریز شاید به اندازه کندوان شهرت نداشته باشد اما قدمتی طولانی دارد. این روستا از سری جاذبه های ناشناخته و پنهان در سرزمینمان است که بسیاری از گردشگران از وجود آن باخبر نیستند.
اگر عازم سفر به تبریز هستید پیشنهاد می کنم با ما در ادامه همراه باشید تا بهتر با این روستای مرموز آشنا شوید.
آنچه در ادامه می خوانیم:
در دل کوه های آذربایجان روستایی تاریخی با نام روستای حیله ور مدفون شده است. این روستا هم همانند روستای کندوان نمونه ای از معماری حیرت انگیز انسان در دل طبیعت را به تصویر می کشد. روستایی که سال ها کسی از وجودش با خبر نبود.
قدمت و علت ساخت روستای دستکند همچنان برای ما مجهول است. اما می توان حدس زد که خانه های این روستا برای در امان ماندن از گزند دشمن در دل زمین ساخته شده است. روستای حیله ور از جاذبه های تاریخی و مهم شهر تبریز محسوب می شود که بیانگر نحوه زندگی بشر و مشکلات بر سر آن ها است.
روستای حیله ور از جاذبه هایی محسوب می شود که یک بار هم شده باید از آن دیدن کرد. حتی تصور آن که انسان در هزاران سال پیش توانسته خانه هایی مستحکم در دل کوه برای خود بسازد آدم را شگفت زده می کند.
باستان شناسان بر اساس آثار و سفالینه های کشف شده در این منطقه حدس می زنند که قدمت روستای حیله ور تبریز به قرن 7 تا 12 هجری باز گردد. اما قبرستان تاریخی که در نزدیکی روستای حیله ور قرار دارد گویا آن است که زندگی از سالیان طولانی تری در این منطقه جریان داشته است.
روستایی که شاید از دوران قرون اسلام تا زمان حمله مغول شاهد زندگی خوش مردم آن زمان بوده است. اما پس از آن برای ادامه حیات به دل کوه انتقال پیدا کرده و به روستایی متروکه تبدیل شده است. تاریخی که ساعت ها انسان را وادار به تفکر می کند.
هوش بالا بشر یا ترس از مرگ؟ کدام یک ایده ساخت خانه هایی در دل کوه را در ذهن مردم آن زمان انداخته است؟ آیا روستای کندوان و روستای حیله ور اسکو تاریخی مشابه هم دارند؟ اینها سؤالات بی شماری است که هنوز پاسخی برای آن ها وجود ندارند!
خانه های روستای حیله ور همانند زاغه هایی در دل کوه کنده شده اند. این خانه ها از فاصله دور قابل روئیت نیستند و تا حدودی به خانه های روستای کندوان شباهت دارند. خانه های روستای دستکند حیله ور داخل رسوبات آتشفشانی کنده شده اند. معماری خانه ها کاملاً اصولی و با مهارت بالایی ساخته شده اند. چرا که گرمای لازم را برای زمستان های سخت و سرد فراهم می کند.
در هریک از این زاغه ها بخش های مختلف یک خانه تداعی می شود. از آشپزخانه و اتاق گرفته تا آغل حیوانات و انباری از یکدیگر تفکیک شده اند. جالب است بدانید شغل مردم آن زمان فرش بافی، ورنی بافی و گلیم بافی بوده است.
این روستا با نام روستای دستکند حیله ور مشهور است. دلیل نام گذاری دستکند به این خاطر است که خانه های روستا به شکل زاغه هایی دست کند درون کوه ها حفر شده اند. همچنین، به دلیل پنهان شدن مردم در دل زمین این روستا با نام حیله ور شهرت دارد.
روستای تاریخی و مدفون حیله ور آدربایجان شرقی در محدوده کم شیب کوه قرار گرفته است. همین امر باعث پنهان ماندن این خانه ها از دید دشمنان است. در سال 1384 اداره کل میراث فرهنگی سنگ هایی در اطراف دهانه خانه ها قرار داد تا از نفوذ گل و لای و سیلاب به داخل خانه ها جلوگیری کند.
امروزه حدوداً 55 خانه از روستای دستکند حیله ور قابل بازدید عموم مردم است. اگر چه تعداد خانه های این روستا به بیش از 200 عدد می رسد؛ اما کارشناسان هنوز نتوانسته اند این خانه ها شناسایی کنند. چه کسی می داند راز پنهان خانه ها روستای حیله ور چیست؟ خانه هایی که پس سالیان دراز زیر خروارها خاک پنهان شدند.
بر اساس شواهد روستای حیله ور پیش از روستای کندوان ساخته شده است. اما بسیاری از کارشناسان بر این باورند که مردم روستای حیله ور پس از حمله مغول ها کوچ کردند. آن ها با کسب مهارت در ساخت خانه توانستند این بار خانه های صخره ای کندوان را بسازند.
برخی بر این عقیده اند که مردم روستای کندوان در زمان حمله دشمنان به سمت روستای زیرزمینی حیله ور پناه می بردند و این گونه خودشان را از گزند دشمنان در امان نگه می داشتند.
در مسیر جاده تبریز به کندوان تابلو دیگری با نام روستای حیله ور به چشم می خورد. روستای پنهانی در دل کوه ها منتظر شماست. باید پیاده شوید و خودتان را به حفره های زمینی برسانید. اینجاست که خانه های پنهان و منحصر به فرد روستا دستکند برای شما نمایان می شود.
با ورود به این خانه ها گویی پا به غارهایی تودرتو و تاریک قدم گذاشته اید. خانه هایی که به سبب معماری بی نظیرشان، در زمستان ها گرم و در تابستان ها خنک هستند.
هزینه بازدید از روستای حیله ور چقدر است؟ برای بازدید از این روستای قدیمی نیازی به پرداخت هزینه ای نمی باشد. در هر فصلی از سال که بخواهید می توانید از خانه های روستای حیله ور بازدید کنید.
آدرس روستای دستکند حیله ور تبریز: آذربایجان شرقی- تبریز- 18 کیلومتری شهر اسکو- 2 کیلومتری روستای کندوان- ارتفاعات کوه سهند
شما می توانید پس از بازدید از روستای حیله ور تبریز سری به جاذبه های طبیعی و زیبا اطرف این روستا نیز بزنید. جاذبه های مثل پارک مینیاتوری اسکو، روستای کهنمو و روستای کندوان کمتر از 20 کیلومتری این روستا قرار گرفته اند.
همچنین، اگر قصد اقامت در خانه های صخره ای را داشته باشید می توانید سری به هتل صخره ای لاله کندوان بزنید و یک شب خودتان را مهمان طبیعت کنید.
روستای دستکند حیله ور تبریز یکی دیگر از جاذبه های تاریخی شگفت انگیز در کشورمان است. روستایی که هر چه بیشتر در موردش اطلاعات کسب می کنیم بیشتر جذب و حیران مردمان آن دوران می شویم. انسان هایی که برای حفظ امنیتشان از طبیعت نهایت بهره را برده اند و دست به ساخت خانه هایی در دل زمین زده اند. نظر شما در مورد این روستا چیست؟