در هر نقطه ای از ایران پهناور که قدم بگذارید قصه تمدن های کهنی به گوشتان می خورد که آدم را شگفت زده می کند. مکان هایی که اگر کمی بیشتر به آن ها رسیدگی کنیم می توانند به یکی از بزرگ ترین قطب های گردشگری در جهان تبدیل شوند.
در این بین یکی از پرطرفدارترین و شگفت انگیزترین جاذبه های گردشگری جهان، روستاهای صخره ای هستند. روستاهای صخره ای که علاوه بر ایران، در آمریکا (روستای داکوتا) و ترکیه (روستای کاپادوکیه) نیز وجود دارند. با این حال بسیاری از افراد تنها روستای معروف کندوان را با عنوان روستای صخره ای ایران می شناسند.
اما تعداد روستاهای صخره ای در ایران بیش از یک روستا است! از روستای دستکند حیله ور تبریز (با قدمتی برابر با روستای کندوان) گرفته تا روستای میمند کرمان نمونه های دیگری از روستاهای صخره ای در کشورمان هستند.
با مجله گردشگری هتل یار همراه باشید تا سفری کوتاه به دل روستای دستکند میمند کرمان بزنیم و کمی با حال و هوای مردم این دیار آشنا شویم.
آنچه در ادامه می خوانیم:
در دل کوه های استان کرمان و در نزدیکی شهر بابک، روستای دستکندی قرار دارد که خانه های آن بدون خشت، گل و آجر ساخته شده اند. روستای شگفت انگیزی که پس از گذشت سال های طولانی همچنان زندگی در آن جریان دارد.
روستای میمند یکی از بزرگ ترین روستاهای دستکند در جهان است که توانسته جایزه جهانی ملینا مرکوری را از آن خود کند. روایت های بسیاری از معنی و نحوه نام گذاری این روستا به نام میمند وجود دارد.
عده ای بر این باورند که مردم روستای میمند استان فارس پس از مهاجرت به کرمان نام این منطقه را به میمند تغییر داده اند. عده دیگری نیز می گویند که میمند به معنای می ( شراب) و مند (مستی) است. آن ها بر این باورند که مردان این روستا شراب می نوشیدند و در حین مستی خانه های روستا را حفاری می کردند.
با این حال کسی نمی داند چه کسانی و به چه هدفی دست به کندن خانه هایی در دل کوه زده اند. اما بر کسی پوشیده نیست که روستای میمند از اسرارآمیزترین روستاهای ایران است.
جالب است بدانید روستای میمند کرمان در سال 1394 به ثبت جهانی یونسکو رسیده است.
تصویر فضای داخلی کیچه های میمند
تاریخ دقیق روستای اسرار آمیز میمند همچنان برای مردم محلی و باستان شناسان مجهول است. با این حال بر اساس آخرین کاوش های به عمل آمده از قطعه های سفالی، باستان شناسان تاریخ روستای میمند را به 2 تا 3 هزار سال پیش تخمین می زنند. روستایی که به احتمال زیاد در زمان اشکانیان ساخته شده است.
اما نقش و نگارهای صخره های اطراف روستای میمند گواه تاریخی طولانی تر است. تاریخی که بیانگر حضور انسان ها در هزاران سال قبل تر از سلطنت اشکانیان است. پس از گذشت سالیان دراز از ساخت این روستا کسی از علت و چگونگی ساخت این خانه ها خبر ندارد؛ اما استحکام و پایداری این بنا پس از سالیان متوالی بیانگر ذکاوت و هنر معماری منحصر به فرد مردمان آن دوران است.
مردمانی که توانسته اند بدون نیاز به خشت و گل و آجر و صرفاً با کندن کوه ها دست به ساخت خانه های دستکند میمند بزنند. استحکامات دفاعی و شیوه ساخت این خانه ها در دل کوه سبب شده تا مردم میمند از حملات دشمنان در امان بمانند.
روستای صخره ای میمند دارای 406 خانه دستکند یا همان کیچه است. کیچه ها به طور کلی در 5 طبقه مختلف و بر روی یکدیگر ساخته شده اند. جالب است بدانید که هر یک از کیچه ها اتاق های مختلفی نیز درون خود دارد. به طوری که تعداد اتاق های این روستا به 2560 عدد می رسد.
پس از گذر از ورودی خانه ها به نشیمن، چندین اتاق و اصطبل می رسید. اما هر یک از خانه های روستای میمند دارای نقشه و اتاق های متفاوتی هستند. ورودی کوچک و کوتاه خانه ها و معماری منحصر به فرد آن ها سبب شده تا هر کدام از این کیچه ها همانند عایق حرارتی عمل کنند.
به طوری که خانه های این روستا در تابستان خنک و در زمستان گرم هستند.علاوه بر آن مقاومت بالای روستای میمند در برابر آتش سوزی از دیگر مزیت های این روستای صخره ای است.
طاقچه های کوچک و بزرگی در کیچه های میمند قرار دارند که توسط پرده هایی پوشانده می شوند. از ظرف و لباس و رختخواب گرفته تا صندوقچه و چراغ در این طاقچه ها نگهداری می شوند. همچنین، مردم محلی برای گرم کردن و پخت و پز از اجاق هایی با نام دیدون استفاده می کنند.
با ورود به خانه های میمند متوجه سیاهی سقف خانه ها می شوید. این سیاهی ها حاصل روشن کردن اجاق در کیچه ها هستند. اما همین موضوع سبب شده تا عمر کیچه ها افزایش چشمگیری داشته باشد.
جالب است بدانید که روستای میمند دارای مسجد، حسینیه، مدرسه، حمام و آتشکده نیز می باشد.
مردم روستای میمند کوچ نشینانی هستند که در فصل زمستان در این روستا سکونت دارند. آب و هوای خوب منطقه و وجود دشت میمند در اطراف این روستا سبب شده تا مردم محلی در فصول گرم سال در دشت سکونت کنند.
از آن طرف هم معماری منحصر به فرد خانه های روستای میمند سبب شده تا یک سرپناه و سکونتگاه امنی برای مردم محلی در فصول سرد سال باشد. شغل مردم روستای میمند کشاورزی و دامداری است. علاوه بر آن بانوان میمند به سبد بافی، گلیم بافی، نمد مالی و فرش بافی مشغول هستند.
مردم روستای میمند همچنان به آداب و رسوم اجداد خود وفادارند. از برگزاری مراسمات مذهبی و تاریخی مانند سینه زنی گرفته تا گویش محلی آن ها (ترکیبی از کلمات پهلوی ساسانی) همچنان میان مردم میمند رواج دارد.
روستای میمند در منطقه ای به وسعت 420 کیلومتر مربع و در ارتفاع 2240 متری از سطح دریا قرار گرفته است. انواع گیاهانی دارویی مانند آویشن، اسطوخودوس، خاکشیر، ریواس، اسفند و ... در اطراف روستای میمند رشد می کند.
در نزدیکی روستای میمند دشتی پهناور و کوهستان های بی شماری قرار دارد. با قدم زدن در این منطقه درختان میوه و جانوران بسیاری را مشاهده می کنید. از مار و لاک پشت و جوجه تیغی گرفته تا حیوانات وحشی مانند روباه و بز کوهی و ... در این منطقه بکر و زیبا زندگی می کنند.
روستای میمند از روستاهای معروف شهر کرمان محسوب می شود که در 38 کیلومتری شهر بابک قرار گرفته است. با سفر به این روستا می توانید علاوه بر گشت و گذار و طبیعت گردی، تجربه اقامت در خانه های صخره ای چند هزار ساله را داشته باشید.
جاذبه های گردشگری اطراف روستای میمند: رودخانه گیودری، بادگیر چپقی سیرجان
آدرس روستای میمند: کرمان- 38 کیلومتری شهر بابک- روستای صخره ای میمند
در پایان...
روستای میمند کرمان نمونه دیگری از روستاهای صخره ای در جهان است؛ اما با این تفاوت که زندگی در میمند همچنان جریان دارد. اگر گذرتان به شهر بابک خورد حتماً سری هم به روستای تاریخی میمند بزنید. فرصتی استثنایی که علاوه بر بازدید از جاذبه ای تاریخی، می توانید چند روزی را در این کیچه ها اقامت کنید.
قطعاً تجربه اقامت در خانه های صخره ای هزاران ساله می تواند لذت بخش باشد. نظر شما در مورد روستای صخره ای میمند چیست؟
این روستا در فاصله 38 کیلومتری شهر بابک، از شهرهای استان کرمان قرار دارد.
طبق گفته باستان شناسان قدمت این اثر به حدود 2 تا 3 هزار سال پیش باز میگردد. البته طبق شواهدی که به تازگی به دست آمده، قدمت این بنای تاریخی را بیش از 3 هزار سال تخمین می زنند.
بهار و تابستان، بهترین زمان سفر به روستای تاریخی و صخره ای میمند است.
فاصله این روستا تا شهر کرمان حدود 215 کیلومتر است.